-
-
Tijdens de participatiefasen konden inwoners op verschillende manieren ideeën en wensen inbrengen:
Tijdens de fase Detailleren & Verfraaien is het schetsontwerp ‘EilandPark’ aangescherpt. Het bevat nu de rode draden, de opmerkingen tijdens de stemronde en de opbrengsten uit de werkgroepen. Hoe we precies tot dit aangescherpte schetsontwerp kwamen ('de trechter'), zie je in dit pdf-bestand.
Het schetsontwerp is in de afgelopen maanden omgezet in een technische plattegrond, die op 5 februari gepresenteerd wordt tijdens de laatste inwonersbijeenkomst. Vanaf 6 februari is het ook online te bewonderen via deze website.
-
-
Meerdere partijen zijn betrokken bij het project. Je kunt denken aan de Blijfwijk, Vivare, ondernemers, de wijkvereniging, de school en het woonzorgcomplex.
-
-
De directe omgeving en betrokkenen van het Eilandplein vallen onder Duiven Zuid. Zij zijn actief betrokken bij het ontwerptraject, onder andere via de post. Duiven Zuid wordt begrensd door de spoorlijn, het Horsterpark, de Molenstraat en de Veldstraat.
Het was een unieke kans om samen met buurtgenoten iets moois te bouwen. Iedereen die het beste voor heeft met de wijk, kon meedoen. Er was kans voor iedereen die zich verbonden voelt aan het Eilandplein om zijn of haar stem te laten horen, door hun wensen en ideëen te delen, te stemmen op een ontwerp of in een werkgroep te gaan.
-
-
Op deze website houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond de renovatie van het Eilandplein. Wat de resultaten zijn van elke fase in het participatieproces houden we zo nauwkeurig mogelijk bij. Die lees je op dit platform terug. Je kunt je ook aanmelden voor onze nieuwsbrief. Uiteraard delen we ook geregeld iets over de voortgang op social media en Duiven Post.
Maak je liever een praatje? Kom dan elke woensdagochtend langs in onze projectruimte op Eilandplein 302.
-
-
We ontwerpen het gehele Eilandplein opnieuw, in co-creatie met de omgeving.
Om dit te organiseren, werd allereerst deze website ingericht. Hier konden inwoners hun mening geven tijdens het hele ontwerpproces en op de hoogte blijven van alle stappen die we zetten. Ook op andere manieren konden inwoners meedenken en meepraten. Zo werd het definitieve ontwerp, dat op 5 februari 2025 wordt gepresenteerd, steeds beter.
Benieuwd welke stappen we allemaal doorlopen hebben? Dat lees je in de omschrijving van de verschillende fasen.
In het laatste deel van het traject is het ontwerp uitgewerkt tot een technisch ontwerp, waarmee we begonnen aan een aanbesteding voor een geschikte aannemer. Gebroeders Van Kessel beginnen in februari 2025 met de uitvoering en realiseren het nieuwe Eilandplein.
-
-
De bouw van het plein begint, zoals gepland, in het voorjaar van 2025. Bekijk hier alle fasen die we gaan doorlopen.
-
-
Vanuit de gemeente kwamen ambtenaren en lokale politici tot de conclusie dat de renovatie van de fontein een mooie kans was om direct ook andere opgaven aan te pakken. "Laten we er een toekomstbestendig plein van maken. Waar genoeg water is voor planten, ook in tijden van droogte. En ook inwoners kunnen genieten van het verfrissende water".
Het plan om de fontein te renoveren is dus langzamerhand steeds groter geworden. Nu wordt het hele plein aangepakt. We hebben de tijd genomen om initiatieven, wensen en klachten vanuit de inwoners mee te nemen in de plannen. De gemeente komt op deze manier, in samenspraak met de omgeving, tot een breed gedragen ontwerp. Zo bouwen we samen een plek waarin over allerlei thema’s goed is nagedacht, zoals gezondheid, veiligheid, regenwater, samen leven, flora en fauna.
Gelukkig is het einde nu in zicht: begin februari 2025 beginnen de werkzaamheden echt. In dit nieuwsbericht vind je de planning voor de uitvoering.
-
-
Het Eilandplein ligt in het hart van Duiven Zuid. Het is een belangrijke plek waar bewoners hun boodschappen doen en kinderen naar de opvang en school gaan. Maar het plein heeft een flinke opknapbeurt nodig. Niet iedereen voelt zich er nu veilig. Bovendien is het plein niet handig of logisch ingericht. Denk aan fietsers, wandelaars en spelende kinderen die elkaar soms in de weg zitten. Ook is het er warm in zomer en moet de fontein flink worden opgeknapt. Kortom, er moet iets gebeuren. De ruimte op het plein biedt veel kansen! De fontein is al lange tijd toe aan renovatie. De plannen voor de renovatie brachten een gesprek op gang binnen en buiten het gemeentehuis: dit was een mooie kans om het hele plein eens goed aan te pakken.
De gemeenteraad besloot in juli 2023 dat zij nu eens echt wil investeren in het plein. Ze maakte geld vrij om een participatieproces te organiseren. Tijdens de periode waarin inwoners konden meepraten, kreeg iedereen de kans om mee te bouwen aan een mooi, groen plein waar je trots op kan zijn. Waar alle inwoners van Duiven Zuid samen kunnen komen om te ontspannen, bewegen en ontmoeten. Waar jong en oud zich thuis voelt en het hele gezin graag komt.
Daarnaast is het nodig om openbare plekken steeds beter voor te bereiden op het veranderende klimaat. En om de biodiversiteit in de bebouwde omgeving te doen toenemen. Hiervoor leent het Eilandplein zich heel goed.
-
-
Zoveel mensen, zoveel meningen. Jongeren hebben wat anders nodig dan ouderen. En ouders met kinderen zijn weer op zoek naar iets anders. Al deze behoeften wilden we leren kennen. Ook zijn er al veel ideeën en initiatieven in de wijk. Ook die wilden we graag beluisteren. Toen we dit allemaal hadden opgehaald, werd al vrij snel duidelijk waarover de meeste inwoners en betrokkenen het eens zijn. De terugkomende wensen zijn vertaald in twee schetsontwerpen, waarvan ontwerp 'EilandPark' de meeste stemmen (75%) heeft ontvangen.
-
-
Je kon op meerdere manieren meepraten en je ideeën met het projectteam delen. Op deze website kon je op verschillende momenten stemmen of je mening geven. Dit platform is zo gemaakt dat dit snel en makkelijk kan.
Op dit moment zijn de ophaalfase en de stemfase afgesloten. In juni 2024 kwamen we terug met twee schetsontwerpen waar alle rode draden in verwerkt zaten. Daaruit is door inwoners een schetsontwerp gekozen. In september 2024 werden specifieke elementen in het winnende ontwerp in werkgroepen met inwoners verder uitgedacht.
Tijdens de inloopavond op 5 februari 2025 presenteren we het definitieve ontwerp, waar zoveel mogelijk van de voorgaande stappen in samenkomen.
-
-
Inwoners zijn in elke stap meegenomen en serieus genomen. Er zijn verschillende momenten en verschillende manieren waarop inwoners konden participeren:
- Eerst haalden we op een open manier wensen, ideeën en zorgen op.
- Vervolgens maakten we twee schetsontwerpen waarop gestemd kon worden.
- In september 2024 konden inwoners in werkgroepen plaatsnemen om over de verdere details mee te denken.
- Toen scherpten we het winnende ontwerp verder aan.
- Op 5 februari 2025 kunnen inwoners het uiteindelijke ontwerp bekijken en er vragen over stellen.
-
-
De gemeente Duiven heeft opdracht gegeven aan ingenieursbureau Aveco de Bondt om het participatieproces te leiden. Samen met landschapsarchitectenbureau Odin, communicatiebureau Nieuwe Wending en online participatiebureau METT droegen zij er zorg voor dat inwoners van Duiven Zuid echt konden meedenken, meepraten en meebeslissen over het Eilandplein.
In het stadium waar we nu zijn aan beland, zal Aveco de Bondt samen met aannemersbedrijven Gebroeders Van Kessel en Rots Maatwerk zorgen dat het nieuwe Eilandplein werkelijkheid wordt.
Bekijk het hele team en wie je kan tegenkomen tijdens de werkzaamheden op de contactpagina.
-
-
Bij het ontwerpen van het Eilandplein houden we rekening met verschillende onderwerpen. Het is een project waarin meerdere doelen samen komen. Om niets te vergeten, zijn er vanuit verschillende afdelingen van de gemeenten ambtenaren betrokken.
Dit zijn de thema's:
- Water
- Fontein
- Groen en biodiversiteit
- Toegankelijkheid
- Bebouwing & gevels
- Sfeer & uitstraling
- Gezondheid & welzijn
- Veiligheid
- Samen leven
-
-
Het was een mooie uitdaging. We ontvingen veel goede en mooie ideeën, maar het is onmogelijk om alle ideeën een plek te geven. Er zijn dingen waar we rekening mee moesten houden:
Zoals de bomen en planten die we gaan plaatsen. Een fontein die wordt opgeknapt. Het onderhoud zodat het plein mooi, schoon en groen blijft. De fietsers, wandelaars, scooters, winkelende mensen, bewoners en spelende kinderen die allemaal het plein willen gebruiken. En we moeten rekening houden met het beschikbare budget, zodat we zoveel mogelijk wensen en ideeën kunnen uitvoeren.
Hoe we van een schets naar een gedetailleerd ontwerp zijn gekomen en welke elementen daarin mee zijn genomen, lees je in dit nieuwsbericht.