Van ideeën naar definitief ontwerp
Tijdens de participatiefasen konden inwoners op verschillende manieren ideeën en wensen inbrengen:
Maar wat zie je nu precies terug uit de voorgaande fasen in het definitieve ontwerp? We vatten per thema samen hoe 1) de rode draden uit de ophaalfase 2) de opmerkingen tijdens de stemronde en 3) de opbrengsten uit de werkgroepen gezamenlijk een plek in het definitieve ontwerp hebben gekregen.
Fontein
De fontein gaat weer werken! Er komen spuitertjes en er komt een stroompje om mee te spelen. We behouden een deel van de rotsblokken, als herinnering aan de oude fontein. Rond de fontein is er ruimte voor kleine activiteiten. De uitstraling wordt heel anders; eigentijdser. Zo geeft bijvoorbeeld de verlichting in de spuitertjes 's avonds een sfeervol beeld.
Sfeer
Qua sfeer hebben we een natuurrijk en ontspannen park ontworpen. In het definitieve ontwerp zie je dat het plein is opgedeeld in zones, voor rust en ontspanning enerzijds en voor samenkomst van mensen anderzijds. Op die manier benutten we het hele plein. Omdat ze nog in goede staat zijn, worden bankjes, speeltoestellen, prullenbakken en fietsnietjes hergebruikt en waar mogelijk in een elegantere kleur gespoten.
Groen
Er is veel ruimte voor groen, er zijn vogelbosjes en zoemperken. De beplanting is gevarieerd; er komt veel kleur rond het terras bij de WijKern en bij de fontein en een grasveld om te liggen. Er komt een goede mix van kleur, textuur, hoogte en bloei. In het ontwerp houden we rekening met de bloeiseizoenen en herfstkleuren, zodat er het hele jaar rond dieren, planten en kleuren te zien zijn. Daarnaast is er een flink bedrag gereserveerd voor onderhoud en beheer van het groen, zodat inwoners nog lang plezier kunnen beleven van het EilandPark.
Alle bestaande bomen die nog goed zijn en op een goede plek staan, worden behouden. Er komen nog eens meer dan 60 bomen bij! Dit zorgt voor schaduw op warme dagen en de bomen helpen om het geluid te dempen. Daarnaast komt tussen een deel van de Bosplaat-flat en het fietspad een begroeide wal, ook dit houdt geluid tegen.
Regenwater
De meeste perken met beplanting zijn iets verlaagd, zodat het regenwater kan afstromen en infiltreren in de bodem.
Toegankelijkheid
We hebben de ruimtes voor voetgangers en fietsers van elkaar gescheiden om risicosituaties te verminderen. Het fietspad wordt verlegd voor een betere inrichting van de fietsstromen. Er zitten meerdere snelheidsremmende plekken in het fietspad. Natuurlijk zorgen we ook dat het plein toegankelijk is voor rollators en slechtzienden. Er komt een modernere ledverlichting op het plein. Er komen voldoende doorkijkjes in het groen om het gevoel van veiligheid te vergroten.
Samenleven
De parkeerplaats aan de zuidelijke rand van het park wordt gehalveerd en verlegd, zodat de schaduwrijke omgeving onder de bestaande bomen gebruikt kan worden voor zitten, chillen, sporten en spelen. Voor kinderen en ouderen is er een natuurlijk avonturenpaadje en de speeltoestellen komen terug. In robuustere struiken kunnen kinderen zich verstoppen. Bij de WijKern maken we een terras met een pergola voor kleine evenementen en een groene plek om gezamenlijk te tuinieren.
Het Eilandplein heeft meerdere zones met wisselende functies. Hierdoor kunnen verschillende bezoekers zich op een natuurlijke wijze verspreiden over het park. Er zijn geen plekken speciaal toebedeeld aan verschillende groepen, zoals jongeren. Er wordt wel buiten het plein gezocht naar passende locaties voor Jongeren Ontmoetingsplekken.
Gezondheid
Het mooie groene plein nodigt uit om naar buiten te gaan! Er zijn allerlei wandelroutes, bestaande uit grotere en kleinere rondjes, om in beweging te blijven. Er komen plekken op het plein om alleen of in groepen te ontspannen en bewegen, bijvoorbeeld voor fitness, yoga, jeu de boules en voetbal.
Bebouwing
We maken de entree bij de WijKern herkenbaar met een pergola met slingerplanten. Waar het kan, plaatsen we bij het pand van WoonzorgNL gevelbeplanting. Meer dan 20 plekken zullen vergroend worden met slingerplanten. De onderdoorgang bij de bakker krijgt betere verlichting en waarschijnlijk een opknapbeurt.
Meer weten?
Ben je geinteresseerd op welke manieren we de inbreng van de werkgroepen en oppmerkingen die in juni 2024 zijn gemaakt, verwerkten in het definitieve ontwerp? Hier lees je de uitgebreidere versie