De aannemer is begonnen!

03-12-2024
136 keer bekeken

Het projectteam was de afgelopen tijd bezig met de zoektocht naar een aannemer. Zij zocht een bedrijf met ervaring in het realiseren van groene en toekomstbestendige parken. Nu deze is gevonden, werken we nu echt toe naar de aanleg van het Eilandplein.

We hebben een aannemer! 

Waar was het projectteam de afgelopen tijd eigenlijk mee bezig? Met een aannemer zoeken! Dat betekent dat we nu echt toewerken naar de aanleg van het Eilandplein. Het projectteam deed een uitvraag bij aannemersbedrijven die ervaring hebben in het realiseren van groene en toekomstbestendige parken en pleinen. Bij de keuze was het voor het projectteam belangrijk dat de aannemer de inbreng van de inwoners goed meeneemt in de uiteindelijke realisatie. En dat de relatie met de buurtbewoners behouden blijft.  

Meerdere goede partijen presenteerden zich en uiteindelijk is gekozen voor aannemersbedrijf Gebroeders Van Kessel. De keus viel op deze partij vanwege de ervaring met vergelijkbare projecten en de wijze waarop invulling is gegeven aan de gehouden aanbesteding. Zeno Hartman van Van Kessel zegt hierover: “Ik ben vooral van het doen en korte lijnen. Ik voel de verantwoordelijkheid om waar te maken wat we hebben voorgesteld in ons plan van aanpak. Het lijkt me een uitdaging om vaart te maken en tegelijkertijd rekening te houden met alles wat er speelt in de wijk. En in gesprek te blijven met de verschillende afdelingen van de gemeente, zoals verkeer, om snel te kunnen schakelen.” 

Zijn collega Jasper vult aan: “ik werk al 16 jaar bij Van Kessel.  Inwoners zullen mij vaak zien rondlopen op het Eilandplein. Hoe ik in elkaar steek? Ik weet mensen om me heen enthousiast te maken, hou van duidelijkheid en maak dingen waar. Als het aan mij ligt, beginnen we zo snel mogelijk. Ik hoop er een mooi project van te maken.” 

 

Een nieuwe fase in 

Met de realisatie gaat het project een nieuwe fase in. Ontwerper Wouter legt het als volgt uit: “We gaan deze weken echt definitieve knopen doorhakken, over de bestrating en de details in de fontein bijvoorbeeld. Ik wil ook steeds blijven checken of alles wat we hebben opgehaald in de wijk nog steeds in het definitieve ontwerp zit.” Ontwerper Gerdien vult aan: “We hebben heel procesmatig gewerkt het afgelopen jaar en hele duidelijke stappen doorlopen. Het belangrijkste was steeds om zo goed mogelijk te luisteren naar de omgeving. Graag blijven we inwoners betrekken bij de uitvoering. Hoe precies? Dat gaan we de aankomende tijd ontdekken.”  

 

Van een schets naar een gedetailleerd ontwerp 

De aankomende weken willen we van het winnende schetsontwerp EilandPark naar een gedetailleerd technisch ontwerp komen. Hiervoor nemen de aannemer, de kostendeskundige en ontwerpers allerlei elementen mee, zoals: 

  • Het budget en mogelijke subsidies. We kijken of er nog subsidies zijn waar het project voor in aanmerking komt. Hoeveel kost de verfijning van het ontwerp precies? Kunnen we financiële ruimte creëren binnen het ontwerp? 

  • Technische studies van riool en ondergrond. Door boringen uit te voeren kunnen we vragen beantwoorden ten aanzien van de opbouw van de bodem en kijken we waar de riolering en waterleidingen liggen? Hoe is de samenstelling van de grond? Is er klei en hoe diep is de zandlaag? Waar kunnen wadi’s of natuurlijke verlagingen het beste geplaatst worden?  

  • Beplanting en beheer. De nieuwe projectwerkgroep Beplanting en beheer zorgt dat er voor het eind van 2024 een beplantingsplan ligt. Hierbij is het belangrijk dat we planten voor de lange termijn, zodat het over meerdere jaren nog steeds mooi groen is. En we denken nu alvast na over het toekomstige beheer.  

  • Openbare verlichting. Er komt een lichtplan waarin staat waar de verlichting moet komen. We denken hierin na over veiligheid en of we dynamisch licht kunnen inzetten. De verlichting op het gehele plein wordt aangepast, waarbij we kijken naar hergebruik en de standaardverlichting in de rest van Duiven. Voor de onderdoorgang bij de bakker gaat de gemeente samen met de eigenaar van het pand aan de slag om de verlichting te verbeteren en daarmee het gevoel van veiligheid te vergroten 

  • Ontwerpstudies. Welke materialen willen we gebruiken voor paden en randen? Kunnen we hergebruikte materialen gebruiken?  Kunnen we met de stenen een knipoog maken naar hoe het Eilandplein was?  

  • Inclusie. We gaan in gesprek met de inclusie-commissie, die meedenkt in deze fase van het ontwerp. Wat moeten of kunnen we met gidslijnen, hoogteverschillen, herkenningspunten, indeling en type bestrating zodat het plein straks voor iedereen toegankelijk is? 

  • De opbrengst uit de werkgroepen. Het projectteam haalde hoofdlijnen uit de werkgroepen met inwoners en vertaalt deze zoveel mogelijk in het gedetailleerde ontwerp.  

  • Opmerkingen van inwoners. Tijdens de Kies-Je-Eigen-Plein-Dag op 5 juni en via de website lieten inwoners opmerkingen over het winnende ontwerp achter. Ook deze zijn vertaald naar hoofdlijnen die zoveel mogelijk een plek krijgen in het gedetailleerde ontwerp.  

 

Mobiliteit en fietspad  

Vanuit de Werkgroep Fietspad is er uitgebreid gekeken naar de locatie van het fietspad. Sommige inwoners wilden dat het fietspad rondom het Eilandplein zou lopen en niet eroverheen. Het projectteam ontving hierover advies van de politie en van de afdeling verkeer. Ook bogen wethouders zich nog een keer over dit aandachtspunt. Ondanks de voordelen van die omleiding, blijft het fietspad toch over het plein lopen. De redenen hiervoor zijn:  

  • De doorstroom van het verkeer en de bereikbaarheid van het centrum en het station. Met het fietspad over het plein behouden we de meest soepele en rechtstreekse route, die aansluit op de toekomstige fietsstraat (Rottumstraat). 

  • Het is lastig om brommers en scooters te weerhouden om de snelste route te nemen. De kans is groot dat deze groep er dan voor kiest de wandelpaden te gebruiken om snel ergens te komen. Dit is het laatste dat we willen

We proberen het fietspad nog iets verder van de woningen af te schuiven en door middel van beplanting af te schermen. We vinden het daarbij wel belangrijk dat de groene verblijfsruimte op het midden van het plein niet te klein wordt. 

 

Jongerenplek 

Veel inwoners en de jongerenwerker gaven aan dat zij graag een plek voor jongeren op het plein zouden zien, want “het plein is van iedereen”. Op dit moment is er in de gemeente Duiven een ander traject gaande. De gemeente gaat meerdere ontmoetingsplekken in Duiven plaatsen, ook in de buurt van het Eilandplein. Om te komen tot de beste plekken gaat de gemeente met jongeren en andere betrokkenen in gesprek over de vraag waar die zouden moeten komen en hoe die plekken eruit kunnen zien. Om die reden heeft het projectteam besloten om geen eigen speciale jongerenontmoetingsplek te plaatsen en het bredere traject over ontmoetingsplekken af te wachten. Op het nieuwe Eilandplein komen wel genoeg natuurlijke plekken voor iedereen om te zitten en ‘chillen’. 

Het team heeft enige tijd genomen voor de vraag of zij een speciale jongerenplek zou moeten maken op het Eilandplein. Zo ging ze in gesprek met jongeren van het Candea college over hun wensen. Eén van de punten die daar uitkwam was dat de jongeren zelf vonden dat zij niet te dicht bij de kinderen zouden moeten samenkomen. Ze willen een eigen plek, maar anderen niet te veel tot last zijn.  

 

En nu? 

De participatiefasen, waarin eerst wensen en ideeën zijn opgehaald bij inwoners en zij vervolgens konden kiezen tussen twee ontwerpen, zijn definitief afgesloten. We gaan de fase van voorbereiding en uitvoering in.

Uiteraard blijft het projectteam te benaderen voor vragen en opmerkingen via eilandplein@1stroom.nl en delen we geregeld updates via onze website en nieuwsbrief. De inloop op woensdagochtend op het Eilandplein 302 blijft ook doorgaan.

Er staat de aankomende tijd veel te doen. Enkele momenten waar we naar streven zijn:   

  • In het begin van 2025 kunnen inwoners tijdens een inloopmoment het definitieve ontwerp bekijken. Ook is er dan ruimte om op detailniveau nog opmerkingen te maken. Het gaat dan echt om de laatste puntjes op de i.

  • Eind februari of begin maart beginnen we met de echte aanleg. Allereerst, zal fonteinbouwer Rots Maatwerk starten met de aanleg van de fontein. We streven ernaar de nieuwe fontein voor de avondvierdaagse af te ronden.  

  • Eind 2025 hopen we dat de realisatie klaar is en dat ook de sfeerverlichting aan kan voor kerst.  We houden je op de hoogte!

Afbeeldingen

Cookie-instellingen