Nadat in juni de keus viel op ontwerp A - EilandPark, heeft het projectteam niet stilgezeten. We zijn druk bezig met de aanbesteding van een aannemer en organiseerden zes werkgroepen met enthousiaste inwoners. De afgelopen tijd kwamen die werkgroepen bij elkaar en gingen de diepte in over verschillende thema’s, zoals de fontein, de beplanting of het spelen.
Wat er is besproken in de werkgroepen, lees je hieronder.
Werkgroep onderdoorgang bij de bakker
In januari waren er wat klachten over de onderdoorgang. Het zou donker zijn en niet altijd even veilig voelen, bijvoorbeeld omdat groepjes jongeren er soms hangen. De deelnemers van de werkgroep ervaarden echter weinig tot geen onveiligheid op deze plek. Ze maken er wel veel gebruik van, dus dichtmaken van de doorgang bleek geen optie. Andere opties, zoals in de avond afsluiten of de bakkerij uitbreiden, zijn ook besproken. De conclusie was dat iedereen het graag opgeknapt wil zien. En dat er gespeeld kan worden met kleuren en licht, dat sterker wordt wanneer je naar binnenloopt. Dit neemt het projectteam mee in het ontwerp. Ook onderzoeken we wat we met de nisjes in de doorgang kunnen doen.
Werkgroep fontein
De inwoners bekeken een presentatie van fonteinbouwer Rotsvast. De fonteinbouwer legde uit wat er allemaal mogelijk is met het ritme en de hoogte van waterspuitertjes. Het fonteingebied zal een beetje aflopen, zodat het water van de ene naar de andere plek stroomt. Inwoners luisterden enthousiast mee en konden zich goed vinden in het voorstel. Het resultaat zal lijken op de schetsen in ontwerp A.
Werkgroep groen
Inwoners dachten kritisch mee over het beplantingsplan. Wat vinden mensen belangrijk als het om groen gaat, maar ook: wat hebben dieren nodig? De deelnemers waren zo betrokken, dat ze vroegen of ze later ook met het beplantingsplan kunnen meekijken.
Welke punten kwamen zoal uit deze werkgroep?
- Denk aan het toekomstige beheer, anders hebben we er niets van. Is het park wel te beheren?
- Zorg voor open en meer dichte zones en dat die een relatie met elkaar hebben. Denk aan doorkijkjes en houd een luchtigheid in de beplanting, zodat er genoeg zicht is
- Plaats hoge planten niet te dicht bij de paden, bouw goed op van laag naar hoog
- Rondom gebouwen past een lagere begroeiing beter en in het middendeel is ruimte voor grotere bomen
- Kijk uit voor allergieën van inwoners
- Plant streekeigen, snelgroeiende én langzaam groeiende soorten die voor veel diersoorten interessant zijn
- Combineer de groene gevels bij de Waddenborgh met vogelhuisjes voor meer biodiversiteit
Werkgroep terras bij de WijKern
We gingen in gesprek met vrijwilligers van de WijKern. Er komt een gezellig terras voor het pand aan de zuidkant van het plein, hoe zouden vrijwilligers dit graag inrichten?
Wat zijn de belangrijkste punten uit deze werkgroep?
- De ingang moet herkenbaar zijn
- Er moet ruimte zijn voor 40 m2 vast terras en daarnaast voor plekken om uit te breiden. Zo kunnen er buiten af en toe buurtdiners of andere evenementen worden georganiseerd
- Er moet ruimte zijn voor buitenyoga en samen tuinieren
- Denk aan de picknickbanken en aan een parkeermogelijkheid voor fietsen
- De bereikbaarheid van de ambulance tot aan de ingang van de Waddenborgh is belangrijk
- Zorg voor begroeiing en beschutting zoals dat ook is gedaan in het aangelegde projecttuintje bij het raam van de WijKern
Werkgroep fietspad
In deze werkgroep luisterden we naar de zorgen van omwonenden. Sommige inwoners zien nadelen kleven aan het fietspad dat over het Eilandplein zal blijven lopen. Dat hiervoor gekozen is, heeft alles te maken met de doorstroom van het fietsverkeer. Het fietspad maakt deel uit van de noord-zuid-verbinding in Duiven Zuid. Hierdoor kunnen fietsers snel van de ene naar de andere plek komen. De wethouders en burgemeester kijken nu of hier wijzigingen in mogelijk zijn.
Werkgroep spelen
We organiseerden een workshop met de leerlingenraad van IKC ’t Veer. De raad bestaat uit kinderen van groep 5 t/m 7. Zij gingen enthousiast aan de slag met de vragen: waar speel je, wat speel je graag en welke toestellen zijn leuk en saai? Ze dachten na over hun mooiste avonturenpaadje: welke avonturen wil je daar beleven? Er kwamen bijzondere creaties en ook serieuze plannen uit.
Enkele punten die de kinderen ons meegaven, waren:
- Maak een veld dat niet alleen voor voetbal te gebruiken is
- Zorg voor voldoende uitdaging in het avonturengebied
- Denk ook om de dieren
Plek voor jongeren
We willen graag in gesprek met jongeren over een ontmoetingsplek voor deze groep. We doen dat samen met de jongerenwerker. Wat zou een goede plek zijn om je als groep terug te trekken en wat zou je daar willen doen? We maken hierin onderscheidt tussen klasgenoten die in tussenuren naar het Eilandplein komen en groepjes jongeren die ’s avonds bij elkaar komen. Er zijn plannen om ook op andere locaties in Duiven Zuid een jongerenplek te plaatsen, dus we trekken hierin op met de afdeling Sociaal Domein van de gemeente Duiven.
En nu?
Sommige werkgroepen willen nog een keer bij elkaar komen. Ondertussen gaan de ontwerpers verder om tot een digitaal verfijnd ontwerp te komen. Ze nemen hierin mee: de opmerkingen uit de participatieronde in juni, de opbrengst uit de werkgroepen en de kaders van de gemeente.
De werkgroepen zijn onderdeel van Fase 3 - Ontwerpen & Aanscherpen. Later dit jaar gaan we Fase 4 - Detailleren & Verfraaien in: we presenteren het definitieve ontwerp dan aan de inwoners.