Deze rode draden kwamen uit alle opbrengst

30-04-2024
816 keer bekeken

Inwoners van Duiven Zuid hebben hun verhaal gedaan. Van kinderen tot ouderen en van ondernemers tot de buurvrouw op de hoek. En dit is wat zij willen. 

Inwoners deelden meer dan 1000 ideeën en wensen over het Eilandplein met het projectteam. Het hart van Duiven Zuid gaat mensen duidelijk aan hart.

Informatie in ‘de trechter’ 

Wat is er de afgelopen maanden gebeurd?  

  1. In december en januari heeft de gemeente Duiven ideeën en wensen bij de inwoners en betrokkenen opgehaald. Deze informatie is op twaalf verschillende manieren bij het projectteam binnen gekomen.  
  2. Uit al deze opbrengst filterden we in februari en maart rode draden, één rode draad per thema. 
  3. Deze negen rode draden hebben we vertaald in teksten en in sfeerbeelden. Die vind je als bijlagen bij dit nieuwsbericht.  
  4. Alle opbrengst samen is door de ‘trechter’ gegaan en door landschapsarchitectenbureau Odin teruggebracht tot twee ontwerpen. Deze ontwerp houdt rekening met alle kaders van de gemeente, zoals beschikbaar budget en bestaand beleid over verkeer, groenvoorzieningen, water en andere opgaven.  
  5. De schetsontwerpen gaan nu eerst langs de gemeenteraad en wordt dan voorgelegd aan de inwoners, die op verschillende uitwerkingen kunnen stemmen. 

 

Welke rode draden komen uit alle informatie? 

Er zijn duidelijke lijnen uit alle opbrengst gekomen. Dit zijn de rode draden die we uit de opgehaalde informatie haalden:  

  1. Qua sfeer willen inwoners een natuurrijk en ontspannen park, met ruimte voor avontuur, spel en gezelligheid. Een plein met een vriendelijke uitstraling.  
  2. Inwoners willen graag meer schaduw, grote en meer bomen en aandacht voor biodiversiteit. Dit betekent: meer soorten planten, dieren en kleur. Daarnaast is het fijn als het plein het hele jaar mooi en groen is.  
  3. Duivenaren willen weer een fontein om te spelen en te ontdekken, bijvoorbeeld met spannende spuitertjes en stromend water. Waar je kan zitten en kijken. De nieuwe fontein is een beleving en brengt gezelligheid en geeft een knipoog naar het verleden.   
  4. Breng regenwater en groen bij elkaar. Zorg voor gecombineerde waterberging met natuurlijke vormen.  
  5. Het plein moet toegankelijk zijn voor rollators en slechtzienden. Belangrijk is de verkeersveiligheid – vooral rondom de school - en een betere inrichting van verkeersstromen van brom- en fietsverkeer. Zorg voor gescheiden loop- en fietsruimten, betere verlichting en een verbetering van de onderdoorgang bij de bakker.  
  6. Om gezond te blijven, willen inwoners wandelmogelijkheden voor ouderen en avontuur voor kinderen, bijvoorbeeld met een blotevoetenpad of speelgelegenheid voor verschillende leeftijden. Bewegen wordt als belangrijk ervaren, maar ook rust.  
  7. Er zijn maatregelen nodig, omdat inwoners overlast ondervinden van hangjongeren. Zorg voor handhaving en toezicht door de politie. Ook ergeren sommigen zich aan afval op de grond.  
  8. De meeste mensen komen om te winkelen en zoeken naar leuke winkels, horecagelegenheden en terrassen. Mensen ontmoeten elkaar door te zitten en chillen op het gras of op bankjes, met sport en spel en tijdens kleinschalige evenementen. Graag de WijKern beter betrekken bij het geheel.  
  9. Maak de gevels en daken mooier, moderner en groener. Verander de bebouwing van kleur, gebruik minder steen en zet zonnepanelen op de daken.  

 

Wat zijn rode draden?  

Bijgevoegde A0-matrix ('de rode draden per informatiebron') is een overzicht van alle opgehaalde informatie (in totaal meer dan 1000 opmerkingen). Helaas kunnen we niet alle opmerkingen in deze samenvatting verwerken. Daarom hebben we gezocht naar rode draden in alle opbrengst. Een rode draad houdt in dat een idee of wens meer dan 10x voorkwam. Inspirerende ideeën die minder dan 10x voorkwamen, hebben we overigens wel bewaard (de ‘pareltjes’). 

Als aanvulling op de matrix maakten we per thema een korte woordelijke beschrijving ('rode draden per alinea') en hebben we de hoofdlijnen per thema vertaald in een set beelden ('rode draden in beeld'). Je vindt beide bijlagen bij dit bericht.  

Zie je jouw opmerking niet terug? Dan is het helaas geen rode draad gebleken. Wil je persoonlijke uitleg ontvangen waarom jouw idee niet in de lijst staat? En dus niet wordt meegenomen in de twee schetsontwerpen? Of heb je het idee dat er iets essentieels ontbreekt in de opbrengst? Neem dan contact op met het projectteam via ons e-mailadres eilandplein@1stroom.nl

Welke methodiek gebruikten we om de opbrengst te ordenen?  

We hebben alle binnengekomen bijdragen gelezen en bekeken. Dit deden we op de volgende wijze: 

  1. Van plattegronden en e-mails, tot vragenlijsten en geplakte stickers; we hebben elke informatiebron verdeeld onder de collega’s van het projectteam.  
  2. Alle suggesties zijn in een Excel-format geordend en gecategoriseerd op de van tevoren bedachte thema’s. Ook voegden we subthema’s toe, gezien de veelheid aan verzamelde informatie. We hebben vergelijkbare opmerkingen bij elkaar opgeteld om te zien wanneer iets vaker dan 10x voorkwam. 
  3. We kwamen als team bij elkaar en hebben met elkaar de rode draden uit het overzichtsdocument in Excel gezocht. Op deze manier was elke informatiebron of stem vertegenwoordigd en besloten we gezamenlijk of iets wel of niet een duidelijke rode draad was. Ook pareltjes van ideeën hebben we gezamenlijk vastgesteld. 

  

Wat doen we met alle opgehaalde informatie?  

  • Alle rode draden hebben we in bijgevoegd A0-matrix schema ('rode draden per informatiebron') gezet  
  • We vulden de rode draden aan met sfeerbeelden (zie bijgevoegd document 'rode draden in beeld'
  • Vragen of opmerkingen die gericht zijn aan de gemeente of andere organisaties, geven we door aan de betreffende instantie. Een deel van de opmerkingen hebben we neergelegd bij de desbetreffende ambtenaren. Ter illustratie: de veelgenoemde suggestie om camera’s op te hangen, kan niet zomaar worden ingewilligd. Het Openbaar Ministerie gaat over camera’s. We leggen het opgehaalde daarom neer bij de politie en betrokken wijkagent. 
  • Op dit moment zijn de ontwerpers aan de slag met twee schetsontwerpen waarin alle rode draden terugkomen. 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen