Eilandplein in Blijfwijk

Altijd in je wijk kunnen blijven wonen, hoe fijn is dat? 

Het Eilandplein en Duiven-Zuid worden een plek waar mensen zorgen voor elkaar en zorg ontvangen die bij hen past. Waar mensen met hulp van elkaar, vrijwilligers en professionals hun hele leven kunnen blijven wonen. Daarom noemen we het een 'Blijfwijk'. Een wijk waar mensen naar elkaar omkijken en iedereen erbij hoort. Samen in de Blijfwijk.

De Nederlandse bevolking vergrijst. En dus hebben steeds meer mensen hulp nodig. Tegelijk zijn er te weinig hulpverleners en wordt zorg steeds duurder. Iedereen verdient goede zorg. Daarom hebben Vivare, Liemerije en de gemeente Duiven een aantal jaren geleden het initiatief genomen om een vernieuwende manier van zorg te organiseren met de 'Blijfwijk'

Het project Eilandplein is een onderdeel van de Blijfwijk. Waar het Eilandplein straks gerenoveerd is, gaat de Blijfwijk verder. Iedereen denkt mee over het ontwerp van het nieuwe Eilandplein. Op diezelfde manier wil de gemeente ook de toekomst van heel Duiven-Zuid samen met inwoners uitdenken.

 

De Blijfwijk is een beweging die werkt aan 4 thema’s:

  1. Bouwen aan een gemeenschap | Zorgen voor elkaar is de basis van de Blijfwijk. Bewoners kennen elkaar en helpen voor elkaar te zorgen.
  2. Gezondheid | In de Blijfwijk denken we niet in hokjes. Organisaties die zorg verlenen, werken samen. Bewoners weten waar zij terecht kunnen.
  3. Wonen | Mensen kunnen altijd in de wijk blijven wonen, van jong tot oud. Soms moet een woning daarop worden aangepast. Als dit niet mogelijk is, zoeken we naar andere mogelijkheden binnen de wijk.
  4. Fysiek | Er is een optimale woonomgeving gerealiseerd. Daardoor kan iedereen er gezond en zelfstandig blijven wonen.

 

Wie werken er al mee aan de Blijfwijk?

De Blijfwijk is inmiddels een samenwerking tussen inwoners en onderstaande organisaties. Als je op de link klikt, vind je meer informatie over de organisatie:

  • Gemeente Duiven
  • Woningcorporatie Vivare, regionale verhuurder van woningen in onder andere de gemeente Duiven.
  • Liemerije; biedt mensgerichte zorg aan ouderen met dementie en lichamelijke problemen.
  • Proscoop; de regionale adviesorganisatie voor goede zorg en gezondheid dichtbij.
  • Santé Partners; de welzijnsorganisatie in onder andere Duiven en Westervoort.
  • STMG Thuiszorg; biedt Verpleging, Verzorging, Gespecialiseerde verpleging, Huishoudelijke ondersteuning, Thuisbegeleiding en Nachtzorg.
  • Woonzorg Nederland biedt woningen waar ontmoeting en zelfredzaamheid voor senioren centraal staat.

 

Planning voor de Blijfwijk

De Blijfwijk zelf is geen project, maar een beweging die doorgaat. Er is geen einddatum.

De Blijfwijk is volop in voortdurende beweging. De bewoners komen bij elkaar en organiseren verschillende activiteiten. De verhalen die de bewoners met elkaar delen over hun eigen wijk vormen de basis en zijn in beeld gebracht op een grote tekening 'Zo beleven wij de Blijfwijk'.

De Blijfwijk wordt gezien als een vernieuwende aanpak. Deze manier van samen werken aan zorg voor elkaar is vernieuwend en trekt regionaal en landelijk de aandacht. Het kan dan ook zijn dat je er ook buiten de wijk over hoort.


Vragen of meedoen?

Neem dan contact op met Marjolein Hendriks-Siebelink, opbouwwerker Santé Partners via mail: m.hendriks@santepartners.nl of telefoon: 06-51 58 57 11 of met Nelli Kossenko van Proscoop via mail: nelli.kossenko@proscoop.nl of telefoon: 06-82481574.

    Cookie-instellingen